Triple B Hunt

Opgericht in 1990De Slipjacht

Jagen achter een meute is een traditie, die zijn oorsprong kent in Frankrijk, maar de slipjachten van  de Triple B Hunt lijken het meest op de traditionele Engelse vossenjacht (Fox hunt).

Deze fox hunts worden al vanaf de 16e eeuw georganiseerd in Engeland. Reeds vanaf het einde van de 17e eeuw worden in Engeland speciale “packs” van foxhounds gefokt en getraind voor de jacht op de rode vos. In het begin omdat de vos gezien werd als een drager van het pestvirus, maar daarna om het vee en het wild op het platteland te beschermen tegen de sluwe “Reinard”.

Omdat in de loop der jaren tot zeer recent in steeds meer landen de jacht met de meute op levend wild werd verboden,  is er een alternatief ontstaan waarbij de vos werd vervangen door een geurspoor; de slipjacht.
De honden zoeken en volgen het geurspoor, dat voorafgaand aan de jacht wordt getrokken door de sliptrekker. Dit kan zowel te voet als te paard.

De slip bestaat uit lappen stof die gedrenkt zijn in mest. Met deze slip wordt door de sliptrekker een spoor of “scent” getrokken die gevonden en gevolgd dient te worden door de meute en de volgers te paard.
De sliptrekker maakt het de meute niet te makkelijk, maar dient ook rekening te houden met hedentendaagse regels zoals toestemming van landeigenaren, gemeentelijke- en natuurinstanties, maar ook met de aantrekkelijkheid van de “route” voor de volgers te paard.

Een slipjacht kan tot wel 20-25 km lang zijn. Daarom wordt een slipjacht opgedeeld in 2, 3 of 4 trajecten, “runs” genoemd. Hierdoor krijgen de meute en de volgers de gelegenheid te hergroeperen en te rusten.

Aan het einde van de jacht worden de honden beloond voor hun werk in het jachtveld. Vroeger bestond de beloning uit het vangen en verscheuren van de bejaagde prooi. Tegenwoordig wordt de meute beloond met een koeienpens als substituut.